Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) tarafından düzenlenen “İnsan odaklı Kurumsal Yönetim: Yönetim Kurulu Perspektifinden Yeteneği Cezbetmek ve Elde Tutmak” temalı XVI. Kurumsal Yönetim Zirvesi gerçekleştirildi. Zirve’de düzenlenen panellerde yetenek yönetimi, insan odaklı dönüşüm, çeşitlilik, beyin göçü ve yapay zekânın kurullara etkisi gibi kritik başlıklar konuşuldu.
TKYD’nin XVI. Uluslararası Kurumsal Yönetim Zirvesi çerçevesinde “Küresel Dönüşüm Sürecinde Yönetim Kurullarının Rolü” başlığı altında düzenlenen panelde, küresel belirsizlikler çağında yönetim kurullarının yeni sorumluluk alanları ve kurum kültürünün stratejiyle ilişkisi kapsamlı şekilde değerlendirildi. Panele katılan (The European Confederation of Directors Associations) ecoDa’dan Rytis Amrazevicius, ICGN’dan Jen Sisson, EBRD’den Pavle Djuric ve IoD İngiltere’den Dr. Roger Barker gibi alanında önde gelen isimler kurullardaki liderlik, insan sermayesi, motivasyon ve kültür ilişkisini gündeme taşıdı.
Konuşmacılar panelde özetle şu görüşleri dile getirdi:
• Artık kurumun başarısı sadece CEO’ya değil, tüm ekibin reflekslerine bağlı.
• Kurullar, stratejiye olduğu kadar kültüre de sahip çıkmalı.
• Yapay zekâ bilgisi olmayan yönetim kurulları için riskler büyüyor.
• Kurullarda sadece finansal sorumluluklar değil, insan odaklı sistemlerin de gözetilmesi gerekir.
• Etik, şeffaflık ve çeşitlilik sürdürülebilir büyüme için vazgeçilmezdir.
Zirvenin son panelinde ise “Rekabetin İnsan Kaynakları Boyutu: Beyin Göçü, Dijitalleşme, Çeşitlilik ve Yetenek Yönetimi” başlığı altında, özellikle genç yeteneklerin elde tutulması, hibrit çalışma modelleri, kurumsal kültür, ilham veren liderlik ve toplumsal eşitlik gibi konular ele alındı.
Logo Grup Yönetim Kurulu Başkanı M. Tuğrul Tekbulut, UKXperience Kurucusu Uğur Karaboğa, Egon Zehnder Türkiye Kıdemli Ortağı Murat Yeşildere ve TKYD Denetim Kurulu Başkanı & Deloitte Türkiye Denetim & Güvence Hizmetleri Ortağı Ali Çiçekli’nin katıldığı panelde öne çıkan mesajlarda şunlar oldu:
• Sürdürülebilirlik, sadece çevresel değil, aynı zamanda kültürel bir konu.
• Yeteneği kaybetmek sadece maddi değil, yapısal bir kayıptır.
• Bugünün liderleri ilham veremiyorsa, yetenekler kapıdan çıkarken daha çok ilham alıyor.
• Türkiye, yetenek göçünde kaybeden değil, kazanan olmak için stratejik kararlar almalı.
Panelde, kurumsal yönetimle birlikte çeşitliliğin sadece bir vitrin değil, kültürel bir temel olduğu vurgulanırken; yetenek yönetiminin, veriyle olduğu kadar duygu ve ilhamla da şekillendiği ifade edildi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı