1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kuru meyve ihracatçısı sorunların çözümü için Tarım ve Orman Bakanlığı’yla birlikte hareket etmek istiyor

Kuru meyve ihracatçısı sorunların çözümü için Tarım ve Orman Bakanlığı’yla birlikte hareket etmek istiyor

featured
kuru-meyve-ihracatcisi-sorunlarin-cozumu-icin-tarim-ve-orman-bakanligiyla-birlikte-hareket-etmek-istiyor.jpg
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kuru meyve ihracatçısı sorunların çözümü için Tarım ve Orman Bakanlığı’yla birlikte hareket etmek istiyor

 

 

Kuru incir ihracatçısı aflatoksin ve okratoksin sorununun çözümü için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan daha yapıcı bir iş birliği bekliyor.

 

 

Kuru incir ihracatında 2024/25 sezonunda iklim değişikliğinden dolayı aflatoksin ve okratoksin oluşumunun arttığını dile getiren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, “İlk başta ürünlerimiz ihraç pazarlarında imha edilmeye başladı. İspanya, Fransa, İtalya ve Bulgaristan’da bu sorunlarla karşılaştık. Avrupa Birliği ile yaptığımız görüşmeler sonrasında ürünlerimizin imhasını durdurduk ve Türkiye’ye iadesini sağladık. Bu sefer ürünlerimizi yurda sokmakta sorunlar yaşamaya başladık. İzmir’de Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileriyle toplantılar yaptık, Ankara’dan Genel Müdür Yardımcıları geldi. Sorunlar giderilemedi. Sorunları gidermek için toplantı talep ediyoruz. Sorunların çözümü için devletle iş birliği yapmalıyız ama bir arpa boyu yol alamadık. İhracatçılar olarak büyük özveriyle ihracat yapmaya çalışıyoruz. En büyük sorun yaşadığımız pazarlardan Fransa’ya ihracatta yüzde 4 artış yakaladık. Bugün incir ihracatı 70 bin tona, üretim 100 90 bin tona geldiyse bu başarı bir avuç ihracatçı sayesinde geldi. İklim değişikliği küresel bir sorun. Sorunun çözümü için üretici, tüccar, çengelci, ihracatçı, Tarım ve Orman Bakanlığı birlikte hareket etmeliyiz. Üzümdeki sorunları çözmek için çalıştay düzenledik. İncirdeki sorunları çözmek için İncir Çalıştayı yapacağız, tüm taraflar ortak hareket edeceğiz.” dedi.

 

 

Ege İhracatçı Birlikleri’nde, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2024 yılı olağan mali genel kurul toplantısında konuşan Başkan Işık, “Kuru kayısıda da 2000 ppm olan kükürt oranını AB’nin 1000-1500 ppm’e düşürebilme ihtimali üzerinde çalışıyor ama Bakanlık, Birliğimiz ve tüm paydaşlar olarak 2000 ppm in korunması üzerinde çalışmalar devam ediyor.  Kayısıda 2000 ppm’in alt limit olduğunu, bunun altına inildiği takdirde kuru kayısının alacalı bir renk alacağı uyarısında bulunduk. Bu limitin düşürülmemesi gerektiğini üniversitelerden bilimsel raporlar alarak Bakanlıkla birlikte AB’ne izah etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

 

 

İhracatta başarılı bir yıl geçirdik

 

 

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Ali Işık, 2024 yılında fuarlar, URGE Projeleri ve TURQUALITY Projelerini birleştirerek başarılı bir yıl geçirdiklerini, Türkiye’nin kuru meyve ihracatının yüzde 15,5’lik artışla 1 milyar 856 milyon dolara çıktığını, kuru meyve ihracatında Ege Bölgesi’nin 1 milyar 100 milyon dolarla aslan payını aldığını dile getirdi.

 

Türk gıda ürünlerinin ABD pazarında tanıtımı için sürdürdükleri Turkish Tastes isimli TURQUALITY Projesi’nde 6. yıla girdiklerini, Nevada Üniversitesi ve Amerika Aşçılar Federasyonu’yla yaptıkları iş birliği sonucunda kuru meyve ve diğer gıda ürünlerinde ABD’ye ihracatta büyük başarılar yakaladıklarını, Türkiye’nin ABD’ye gıda ihracatının 750 milyon dolardan 1,6 milyar dolara yükseldiğini vurguladı.

 

 

Türk gıda ürünlerinin başarılı tanıtımını Japonya ve Çin pazarlarında da gerçekleştirdiklerinin altını çizen Işık, “Bu başarılı projeler ihracatta Avrupa Birliği’ne bağımlılığımızı azalttı. Kuru incirde AB’nin payı yüzde 50’lerin üzerindeyken yüzde 38’e geriledi. Kuru üzümde 534 milyon dolar, kuru kayısıda 411 milyon dolar, kuru incirde 336 milyon dolar ihracat rakamına ulaştık. Daha önceki 1,1 milyar dolar rekorunu kırdık. Bu başarı ihracatçılarımızın gayretleriyle sağlandı” şeklinde konuştu.

 

 

Kuru meyve sektöründe ihracatı domine eden kuru üzüm, kuru kayısı ve kuru incirle ilgili teknik kurullar oluşturduklarını, bu ürünlerdeki sorunları çözmek için çaba gösterdiklerini aktaran Işık, şöyle devam etti: “Borsalar ve Odalar, Üniversiteler, Araştırma Enstitüleri, Tarım İl ve Orman Müdürlükleri’yle birlikte çalışmalara devam ediyoruz. Üniversiteler ve Araştırma Enstitüleri ile iş birliği içinde hem teknik hem de finansal açıdan sektör sorunlarımızın çözümüne yönelik proje ve araştırma geliştirme faaliyetlerine destekte bulunuyor, uluslararası örgütler ve Avrupa Birliği nezdinde girişimlerde bulunuyoruz.”

 

 

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2025 yılı bütçesi 55 milyon 500 bin TL olarak kabul edilirken, 2025 yılı iş programı da benimsendi.

 

 

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kuru meyve ihracatçısı sorunların çözümü için Tarım ve Orman Bakanlığı’yla birlikte hareket etmek istiyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bizi Takip Edin